5 tapaa saada rahaa blogilla

Blogi on yksi vastaus siihen, mistä rahaa voisi saada. Jos onnistut perustamaan suositun ja laadukkaan blogin, voivat tulosi ylittää suomalaisten mediaanipalkan. Mikäli sinusta tulee erityisen suosittu bloggaaja, voit tienata vaikka 10 000 euroa kuussa, ja saada kutsuja seurapiiritapaamisiin. Kuulostaako hyvältä? Tässä artikkelissa esittelen 5 tapaa saada rahaa blogilla.

1. Tuotteiden suositteleminen

Kuka tahansa voi perustaa blogin, liittyä johonkin affiliate-verkostoon ja alkaa lisätä mainoslinkkejä sekä -bannereita artikkeliensa sekaan.  

Kuvitellaan, että kirjoitat blogia koirien kasvattamisesta. Voit ripotella tekstien sekaan koiranruokasuosituksia tai rohkaista lukijoitasi asioimaan jonkin tietyn koiratarvikeliikkeen kanssa. Mainoslinkit ja -bannerit löydät affiliate-verkoston, kuten Adtractionin, kautta. 

Jos joku lukijoistasi tilaa jonkin suosittelemasi tuotteen, voit saada euron tai parin komission. Joskus riittää, että lukija klikkaa linkkiä tai tekee mainostajan sivustolla jonkin muun toimenpiteen kuin oston (esimerkiksi tilaa uutiskirjeen).

Nettikasinot ja rahoituslaitokset maksavat yleensä ne parhaat komissiot. Huomaa, että sinun pitää ilmoittaa tällaisetkin tulot verottajalle.

Jos sinusta tulee oikein suosittu, voit saada suoria yhteydenottoja mainostajilta. Sinua voidaan pyytää suosittelemaan jotain tuotetta joko tuotekorvausta tai rahaa vastaan. Mitä enemmän sinulla on seuraajia, sitä isompia palkkioita voit pyytää. 

2. Linkkien ja sponsoroitujen artikkelien julkaiseminen

Sponsors

Jotta verkkosivusto löytyisi hyvin Googlesta, tarvitsee se paljon itselleen linkkaavia sivustoja. Jos sinulla on noin tuhannen lukijaa kuukaudessa, voit saada yhteydenottoja eri yrityksiltä. Nämä tarjoavat sinulle rahaa siitä, jos lisäät heille ohjaavan linkin johonkin vanhaan artikkeliin, tai jos kirjoitat kokonaan uuden artikkelin linkin ympärille. 

Yritys saattaa myös tarjota sinulle valmista vieraskynätekstiä. Riippuu tapauksesta, millaisen korvauksen voit saada linkin tai linkin ja tekstin julkaisemisesta. Suositut bloggaajat voivat pyytää vaikka satoja euroja. 

3. Omien tuotteiden ja palvelujen myyminen

Voit käyttää blogiasi myös omien tuotteittesi ja palvelujesi myymiseen. Voit mainostaa ja myydä esimerkiksi e-kirjaa, verkkovalmennuksia, käsitöitä, sisällöntuotantoa, sisustussuunnittelua, hierontaa tai antiikkia. On kätevää, jos lukija pääsee blogista suoraan verkkokauppaan, missä hän voi viimeistellä ostoksensa. Jos lukijan on soitettava sinulle voidakseen tehdä kaupat, voi ostohalukkuus vähentyä.

Voit myös pyytää lukijoitasi antamaan sähköpostiosoitteensa, jolloin voit alkaa lähettää heille säännöllisiä uutiskirjeitä ja muita markkinointiviestejä tuotteisiisi tai palveluihisi liittyen. 

4. Maksun pyytäminen lukijoilta

Ei ole kovin tyypillistä, että blogin lukeminen maksaa, mutta esimerkiksi Wix tarjoaa tähän mahdollisuuden.

Kukaan tuskin ostaa sikaa säkissä, joten koko blogia ei kannata laittaa maksulliseksi. Voit toimia kuten iltapäivälehdet, eli varata vain osan artikkeleista maksuhalukkaille lukijoillesi. Maksullisten artikkeleiden on hyvä olla jotenkin parempia tai erilaisia kuin niiden, joita voi lukea ilmaiseksi. 

5. Blogin myyminen

Sell

Lopulta voit myydä blogisi jollekin halukkaalle. Ainakin silloin, jos blogi on toiminut useamman vuoden ja saanut paljon lukijoita, voi joku haluta ostaa sen. Mikäli suunnittelet blogisi myymistä, huomioi asia jo siinä vaiheessa, kun valitset blogille nimeä ja domainia. Jos sen nimi on Millan päiväkirja, ei kovinkaan moni (vaikka olisi nimeltään Milla) halua ostaa sitä. 

Blogi ei ole enää Millan päiväkirja, jos sitä alkaa päivittää joku muu kuin juuri kyseinen Milla. Jos blogin nimi on vaikkapa Vaatepäiväkirja, Kokkauspäiväkirja tai Puutarhapäiväkirja, voi halukkaita ostajia olla enempi. 

Pitkään toimineella url-osoitteella on jonkin verran arvoa, mutta blogin myyminen ei silti tee sinusta rikasta (tai se ei ainakaan ole erityisen todennäköistä). Laske myyntihinta huomioiden ainakin se, kuinka paljon olet keskimäärin tienannut blogillasi viime aikoina. Jos sinulle tarjotaan vain murto-osaa siitä summasta, minkä voisit blogilla lähiaikoina tienata, ei kannata tarttua tarjoukseen. 

Miten saada blogi kannattamaan?

Kannattavan blogin perustaminen vaatii sekä aikaa että rahaa.

Blogi voi tuottaa alkuun tappiota. Älä lannistu tästä, vaan etsi aktiivisesti lisää tietoa bloggaamisesta, hakukoneoptimoinnista ja affiliate-markkinoinnista. Sinnikkyys palkitaan! Tähän kaikkeen voi mennä vaikka pari vuotta, mutta jos sen jälkeen saat blogilla passiivisia tuloja, voit olla tyytyväinen.

Sinun ei ole pakko tehdä kaikkea itse. Voit ulkoistaa melkein kaiken aina sisällön tuottamisesta hakukoneoptimointiin. Ammattilainen tietää monta tapaa, joilla blogin saa kannattamaan, ja hän on (rahasta) valmis jakamaan ne sinun kanssasi.