Mikä on darkweb?

Darkweb

Jos Internetistä piirrettäisiin havainnollistamiskuva, sen voisi hahmotella esimerkiksi jäävuoren muotoiseksi. Kaikki Internetissä yleisesti saatavilla oleva tieto sijoittuvat kuvassa jäävuoren huipulle. Tämä käsittää kaikki ne sivustot, joita pääsee tarkastelemaan suoraan selaimella, ilman kirjautumista.

Deep webiin sen sijaan kuuluvat kaikki ne Internetin osa-alueet, joita pääsee tarkastelemaan vain sisäänkirjautumalla. Tavallaan tämäkin sisältö on kaikille saatavilla, joskin ei kuitenkaan ilman sisäänkirjautumista. Esimerkiksi luotettava nettikasino, jolle kirjaudutaan sisään, kuuluu kuitenkin kaikille saatavilla olevaan sisältöön.

Kun Internetissä siirrytään syvemmälle, jäävuorikuvan syvimpiin kohtiin, päästään dark webiin. Dark web on vielä salatumpaa sisältöä kuin aiemmin mainitsemamme normaali web (ns. surface web) tai deep web. Dark webiin ei pääse käsiksi tavallisella Internet-selaimella.

Darkweb ja salaustekniikka

Darkweb on web, jonka sisällä vallitsee tietynlainen anonyymiteetti. Verkon käyttö ei ole indeksoitua ja siellä on tarkoitus toimia salatun yhteyden kautta. Darkwebissä on mahdollista selata sivustoja ilman, että oma identiteetti paljastuu.

Kyseessä on siis verkko, jossa voi esimerkiksi osallistua nettikeskusteluihin täysin anonyymisti. Darkwebiä voidaan siis käyttää esimerkiksi sensuurin välttämistarkoituksessa tai yksityisyyden suojaamiseksi. Ns. tavallista Internet-verkkoa käyttämällä kenen tahansa netin käyttäjän identiteetti on mahdollista selvittää.

Miten darkwebiin pääsee?

Darkweb ei ole saatavilla kaikilla Internet-selaimilla. Tor-selain on suosittu tähän tarkoitukseen. Toki selaimella voi selata myös ns. tavallista Internetiä eli pelkkä selain ei vie netin käyttäjää darkwebiin.

Darkwebissä eivät toimi samanlaiset julkiset nettiosoitteet, mihin on tavallisesti totuttu. Toisinsanoen, verkossa tulee osata liikkua, jotta sieltä löytää sisältöä.

Käytön suhteen tulee aina noudattaa tietynlaista varovaisuutta itsekin eli pelkkään selaimeen ei voi nojautua. Käyttäjällä tulee olla tietoa tietoturva-asioista, jotta darkwebin käyttäminen olisi turvallista.

Käyttötarkoituksia

On ollut paljon keskustelua siitä, kuinka darkwebissä toimivat erilaiset rikolliset. Tämä on totta, kuten tavallisessakin webissä. Darkwebissä pystyy toimimaan salatusti, joka saattaa houkutella rikollisia käyttämään sitä. Kuitenkin nykypäivänä on pystytty selvittämään anonyymisti rikoksia toteuttaneita, vaikka he olisivatkin käyttäneet rikoksissaan darkwebiä.

Vaikka darkweb antaakin mahdollisuuden monenlaiseen toimintaan, on verkkoa mahdollista hyödyntää silloin, kun käyttäjällä ovat täysin lailliset aikeet. Vaikka laittomuuksista onkin uutisoitu, ei tämä kuitenkaan ole koko totuus, sillä mahdollisuuksia on paljon muuhunkin.

Oman yksityisyyden suojaaminen on yksi tärkeimmistä kriteereistä valita darkweb. Tiedetään, että Internetissä on paljon sensuuria, jolloin jokaisella suositulla sivustolla ei ole mahdollista ilmaista itseään vapaasti. Moni voi käyttää darkwebiä mm. politiikkaan.

Darkweb on alusta myös esimerkiksi ihmisoikeusaktivisteille. Tämänkaltaisen kommunikoinnin yhteydessä ei aina ole toivottavaa, että mukana olevien henkilöiden identiteetti selviää, jolloin salatut viestintäkanavat voivat olla ratkaisu.

Myös tietojen jakaminen on darkwebin kautta salattua. Sen kautta pystyy lähettämään esimerkiksi arkaluontoista tietoa, jota ei haluta lähettää julkisesti käytössä olevien sivustojen kautta. Esimerkiksi tavanomainen Whatsapp saattaa päällisin puolin vaikuttaa turvalliselta väylältä lähettää toiselle arkaluontoisia tietoja, mutta todellisuudessa viestintäsovelluksella on omistajansa, joka saattaa huolettaa tiettyjä sovelluksen käyttäjiä. Darkwebissä tällaista ei käytännössä tarvitse miettiä

Darkwebin kautta on mahdollista myös etsiä tietoa tietyistä aiheista. Esimerkiksi tietoturvaan liittyen asioiden tutkiminen voi olla darkwebissä helpompaa. Tavanomaisessa verkossa tiettyjä tietoja saatetaan sensuroida niin, että tieto ei olekaan jatkuvasti netin käyttäjien saatavilla. Darkwebistä saattaa löytää tietoa esimerkiksi tietoturvauhkista tai haavoittuvuuksista, joka taas voi auttaa darkwebin käyttäjää torjumaan omassa toiminnassaan tietyntyyppisiä tietoturvauhkia.

Darkweb avaa mahdollisuuden myös sellaisen tiedon löytämiseen, joka on bannattu tietyissä maissa. Tietyt asiat ja aiheet saattavat olla tietyissä maissa laittomia, mutta valvonta ei ulotu darkwebiin ainakaan samalla tavalla kuin tavanomaisessa verkossa.

Valvotaanko darkwebiä?

Darkwebiä ei käytännössä valvota, mutta silti siihen pyritään. Sen käyttöön liittyy vahvaa salausta ja Tor-verkon solmuja, joilla pyritään pitämään verkkoa mahdollisimman pimeänä eli salattuna.

Viranomaiset kuitenkin pyrkivät valvomaan kaikkea mahdollisesti laitonta toimintaa ja siksi siihen pyritään myös darkwebissä. Tämä on kuitenkin haastavampaa. Viranomaiset ovat kuitenkin pystyneet sulkemaan esimerkiksi darkwebissä toimineita, laittomia markkinapaikkoja.

Myös rikollisia on jonkin verran saatu kiinni siitä huolimatta, että he ovat käyttäneet toiminnassaan darkwebiä.

Vaikka darkweb vaikuttaa hyvin salatulta ja turvalliselta paikalta, on kuitenkin hyvä itse muistaa noudattaa lakia omassa toiminnassaan. Myös viranomaisilla on pääsy tähän verkkoon ja valvonta on vain haastavaa, ei mahdotonta.