Hyvää teknologiaa etsimässä

Teknologiaa on kaikkialla. Se on läsnä joka hetkessä, kaikessa tekemisessä. Minkälaista on hyvä teknologia? Onko se hyvää vain olemalla olemassa? Ei tietenkään. Hyvä teknologia syntyy tarpeesta. Se rakentuu ihmisen arjesta helpottamaan, turvaamaan tai ilostuttamaan ihmistä. Hyvä teknologia lähtee ihmisestä ja palaa ihmiseen. Siitä huolimatta ihmiset saattavat tuskastua siihen; se on vaikeakäyttöistä, se menee rikki, se maksaa. Tämä voi olla totta. Teknologian ei kuitenkaan tulisi olla vaikeakäyttöistä. Hyvä teknologia ikään kuin katoaa käytön aikana. Sen käyttöä ei huomata, mutta tuntuisi vaikealta elää ilman sitä. Miettikää vaikka jääkaappia. Se on teknologiaa. Entäs radio? Auto? Lentokoneet? Jopa lääkkeet ovat tavallaan teknologiaa.

Minkälaista on tulevaisuuden teknologia?

Toistaiseksi suunnittelu keskittyy vielä suurelta osin tuottavuuteen. Arkeen liittyviä palveluita on vielä vähän. Puhtaasti elämänlaadun parantamiseen keskittyvä teknologia on tulevaisuutta. Se kuulostaa mielestäni hyvältä teknologialta.

Minkälaista on sinulle hyvä teknologia? Kuulisin mielelläni, mitä mieltä Te olette.

Teknologiaa suunniteltaessa meidän tulisi toteuttaa ratkaisuja, joita haluaisimme itsellemme ikääntyneinä. Miten sinä käytät teknologiaa hyvinvointisi edistämiseen? Mitä arvostat teknologiassa, jota valitset käyttöösi? Miten tärkeää teknologiassa sinulle on viihtyminen ja viihdyttävyys, ilo, sosiaalisuus, kauneus, imago ja sosiaalinen hyväksyttävyys, turvallisuus, mielikuvat, esteettömyys? Miten itse toivoisit teknologian olevan läsnä omassa arjessasi? Nämä samat näkökulmat pätevät myös silloin, kun suunnitellaan ratkaisuja ikääntyvälle. Siis minulle, sinulle ja meille.